fbpx

Ben je met een webshop gestart en vraag je je af hoe je die op social media het best in de kijker zet? Ben je benieuwd naar de social media strategie van grote bedrijven? Wil je weten waar bol.com de mosterd haalt en hoe je diezelfde mosterd kan gebruiken in jouw eigen sausje? Ik nam de Facebook- en Instagramprofielen van bol.com onder de loep, zodat jij precies leert hoe het zit. Hier lees je alles wat je nodig hebt.

 

De social media aanpak van bol.com in een notendop.

Bol.com hanteert een klantgerichte social media strategie waarin herkenbaarheid en connectie centraal staan. Alle berichten zitten mooi verpakt in de juiste branding en knipogen guitig naar de doelgroep. De webshop inspireert met humor en relevante content, waardoor de betrokkenheid op alle kanalen enorm hoog ligt.

In elke post op Facebook en Instagram komen de producten uit de webshop aan bod, maar nooit met een commerciële insteek. De focus ligt op de volgers en niet op het aanbod. Net dat verklaart het succes van deze Nederlandse webshopgigant. Geprikkeld? Hieronder krijg je 4 aanbevelingen waar je onmiddellijk mee aan de slag kan!

 

1. Een goede huisstijl zorgt voor herkenbaarheid bij bestaande en nieuwe klanten.

Of het nu gaat over Facebook of Instagram: alle social media posts zitten comfortabel in een bol.com-jasje. Op Facebook word je overweldigd door een zee van blauw. Iedere afbeelding is op dezelfde manier opgebouwd: wit lettertype, blauwe achtergrond, logo onderaan. Op Instagram gebruikt bol.com meer kleur om het profiel een mooie dambord-look te geven. Wel vind je overal hetzelfde lettertype in de juiste blauwe tint. Je ziet dus onmiddellijk dat een bericht van bol.com is.

Zijn jouw berichten herkenbaar of post je ze gewoon omdat jij ze leuk vindt? Dankzij online tools zoals Canva kan je in een mum van tijd jouw huisstijl vertalen naar social media posts.

Afbeelding met social media aanpak van bol.com op Instagram en Facebook

 

2. Herkenbare situaties tonen jouw doelgroep dat jij hen begrijpt.

Wist je dat humor één van de kernwaarden van het bedrijf is? Logisch dus dat de social media posts vooral grappig uit de hoek komen. Maar het blijft niet bij een opvallende huisstijl of guitige knipogen. Een rode draad doorheen de content is het gebruik van herkenbare situaties die dikwijls ook heel actueel zijn.

Zo is de populairste Facebookpost in de geschiedenis van bol.com een afbeelding van een trouwring met verwijzing naar Temptation Island in 2018: “Huisje, tuintje, retourtje. Netjes binnen de 30 dagen bedenktijd, Tim!” Tijdens de corona-lockdown ging dan weer deze post viraal: “Thuiskappertje gespeeld?” “Bezorgd dag 1: kappersschaar” “Bezorgd dag 2: tondeuse” “Bezorgd dag 3: toupetje”. Bol.com creëert dus positieve betrokkenheid door te inspireren met relevante content en humor.

Speel jij in op de actualiteit? Gebruik jij herkenbare situaties als inspiratie voor jouw berichten? Mensen zijn het meest betrokken bij berichten waar ze zich in herkennen. Leef je dus in in jouw doelgroep en gebruik dat als basis voor jouw posts.

 
  

Nu we met zijn allen vaker thuis zijn kan je dat bijvoorbeeld zo aanpakken:

Als kledingwinkel :

Mensen zoeken naar zo veel mogelijk comfort in eigen huis. Als kledingwinkel kan je dus best focussen op comfortabele outfits of sportieve outfits, bijvoorbeeld een trainingspak dat praktisch is in huis en toch mooi buitenshuis… Geen trainingspakken in jouw aanbod? Toon een comfy broek in verschillende stijlen. Zo kan je jouw volgers inspireren om vandaag een knusse outfit samen te stellen met sneakers en een T-shirt. Tegelijkertijd toon je hoe ze die broek kunnen dragen op het werk of op feestjes.

Als schoenenwinkel :

Wandelen is hot. Fietsen is trendy. Zeker wanneer het zonnetje schijnt! Zet dus vandaag alle sneakers om mee te gaan wandelen of voor andere sportieve activiteiten in de kijker. Toon jouw volgers daarnaast hoe ze stijlvol, orthopedisch of  zonder uitglijden aan het (opblaasbaar) zwembad kunnen verschijnen. Succes gegarandeerd!

Als optiek :

Of het nu is om te werken of voor Netflix-series… Mensen brengen meer en meer tijd door achter hun scherm. Geef als opticien tips over omgaan met blauw licht. Zet ook ineens de sportbrillen en lenzen in de kijker voor alle wandelaars en fietsers! Of de zonnebrillen natuurlijk!

Als schoonheidssalon :

Leer jouw volgers hoe ze zichzelf thuis zo goed mogelijk in de watten kunnen leggen: van gezichtsmassages tot maskers en make-up. Geef hen tips om zo lang mogelijk te kunnen genieten van ieder bezoek aan het schoonheidssalon. Een soort van #staysafe maar vergeet de #carpediem niet.

 

3. Vaste thema’s geven jouw content structuur en jouw volgers een kijkje in de interne keuken.

Bol.com streeft naar optimale betrouwbaarheid en transparantie (nog zo’n bedrijfswaarde!). Dat uit zich in de webshop vooral in eerlijke reviews. Het zal je dan ook niet verbazen dat reviews een centraal plaatsje krijgen in de contentstrategie. Die strategie is dus niet alleen speels en herkenbaar, je krijgt op basis van de posts een goed idee over de werking van het bedrijf.

De contentmix leunt dicht aan bij de doelgroep, maar ook bij de merkidentiteit van bol.com. Aan variatie is bovendien geen gebrek dankzij verschillende contentrubrieken: vaste thema’s die regelmatig terugkomen. Benieuwd? Hieronder vind je een overzicht!

Denk eens na over de waarden van jouw zaak. Komt jouw merkidentiteit ook in jouw posts duidelijk naar voren? Download mijn gratis e-book als je jouw merkidentiteit op social media eens helemaal op punt wil zetten. 

Facebook

Als je bol.com volgt op Facebook zal je ongetwijfeld deze verschillende contentrubrieken al eens zijn tegengekomen:

 1. Retour: Een product dat om een originele reden werd teruggestuurd, zoals een weegschaal met de opmerking “Dit ding liegt.”
 2. Tweedehands: Een product dat met een gevatte verklaring tweedehands wordt aangeboden, bijvoorbeeld een paar ski’s met de vaststelling “Ben beter in après-skiën.”
 3. Bezorgd versus onderweg: Een spitsvondige aanbeveling bij een bepaald product. Wordt er tijdens een hittegolf zonnecrème besteld, dan heb je daarna misschien een branddeken nodig?
 4. Ook interessant: Een slimme knipoog naar de aanbevelingen die je in de webshop krijgt wanneer je een bepaald product bekeken hebt: “Je bekeek: Stranddoek. Ook interessant: Reserveringsbord.”
 5. Review: Een inventieve recensie, zoals je ze tegenkomt in de webshop, maar dan met een hoekje af. Zo krijgt de Philips Hue lamp een rating van drie sterren met als positieve feedback: “Reageert als je ‘geel’ zegt.” Klein verbeterpuntje: “Nog niet compatibel met West-Vlaams”.
 6. Grapje: Of het nu gaat om een woordspeling of een flauwe mop, bol.com brengt je graag aan het lachen door de spot te drijven met producten of situaties.

Afbeelding met social media aanpak en contentrubrieken van bol.com op Facebook

Instagram

Ander kanaal. Andere doelgroep. Dus andere rubrieken.

 1. Woordspelletjes: Ook op Instagram worden posts met de nodige humor benaderd. Zo wordt er een spons in de kijker gezet met het bijschrift: “Dit is een gesponsord bericht.”
 2. Swipebait: Een bericht waar jouw nieuwsgierigheid je aanzet tot swipen, zoals de microgolfovenpost in de afbeelding hieronder.
 3. Review: Gevatte recensie met een dikke knipoog naar de reviews in de webshop. Zo krijgt een kurken theepot een lage score met de opmerking: “Proef kurk”.
 4. De brute waarheid: Posts met een knipoog naar eerlijkheid en transparantie. Zo zie je er op jouw profielfoto waarschijnlijk stukken beter uit dan in getagde foto’s. Een beetje zoals de Hulk t.o.v. Shrek?
 5. Spot de echte review (Instagram Verhalen): Je krijgt de keuze tussen een aantal verrassende reviews. Welke is echt?
 6. Populaire Facebookposts (Instagram Verhalen): De populairste Facebookposts krijgen een nieuw jasje in Instagram Stories.
 7. Populaire Twitterposts (Instagram Verhalen): Net zoals de populairste Twitterberichten!

Afbeelding met contentrbrieken en social media aanpak van bol.com op Instagram

Werk met contentrubrieken die passen bij jouw zaak. Dat geeft je de kans om jouw verhaal en jouw producten op verschillende manieren in de kijker te zetten. Je krijgt onmiddellijk meer variatie in jouw content en je zal ook minder snel zonder inspiratie zitten. De mogelijkheden zijn echt eindeloos: van een “tip van de week” tot “restyling” en “team in actie” of “klant in de kijker”. Tip: Vertrek vanuit de vragen die je in jouw zaak het vaakst beantwoordt!

 

4. De beste social media content is niet commercieel.

Ook al zie je in de voorbeelden hierboven verschillende producten terugkomen, toch is geen enkel bericht commercieel. Natuurlijk kan je je af en toe door een post laten verleiden tot aankoop, maar dat is niet het einddoel. Het artikel dat in de kijker wordt gezet staat nooit centraal, de doelgroep wel. Bij bol.com draait alles rond klantervaring, ook op social media: de connectie met de volgers staat centraal.

Alle posts zijn gecreëerd om de doelgroep aan het lachen te brengen en te inspireren. De comments zijn vaak nog hilarischer dan de posts zelf. Het marketingteam van bol.com staat altijd paraat om gevat te reageren op comments van volgers. Net daarom hebben ze zo veel volgers en zo’n hoge betrokkenheidsscore!

Connectie, connectie, connectie. Zet niet jouw aanbod, maar jouw volgers centraal. Beschouw jouw producten of diensten niet als het onderwerp van jouw posts, maar wel als het lijdend voorwerp. Het onderwerp kan een restyling zijn of kleuradvies, waar je toevallig producten bij gebruikt. Denk zo veel mogelijk in functie van jouw doelgroep: wat willen zij zien? En ga in gesprek met jouw volgers! Social media is geen eenrichtingsverkeer!

 

Conclusie

Branding is de hoeksteen van iedere succesvolle social media strategie. Merkbekendheid begint bij herkenbaarheid en een goede huisstijl zorgt ervoor dat jouw doelgroep je gemakkelijk herkent in een zee van content.

Zet jouw doelgroep ook centraal in jouw contentstrategie. Herkenbare situaties tonen jouw volgers dat jij hen begrijpt. Ga eens in de schoenen van jouw volgers staan. Waar lopen zij tegenaan? Wat vinden ze leuk, spannend, vervelend? Zorg ervoor dat jouw doelgroep zich herkent in jouw posts.

Gebruik contentrubrieken als houvast in jouw social media plan en toon jouw volgers wat in jouw zaak belangrijk is. Eerlijkheid? Gezelligheid? Humor? Elegantie? Een persoonlijke aanpak? Advies op maat? Het kan allemaal.

De beste content is niet commercieel. Probeer jouw producten als “lijdend voorwerp” te zien. Denk zo veel mogelijk in functie van jouw doelgroep: wat vinden zij interessant? Waarom kopen ze bij jou? Je kan producten in de kijker zetten en jouw volgers inspireren zonder te focussen op verkoop.

Handtekening van social media expert Anke Bongaerts: succes, Anke