fbpx

Betrokkenheid, bereik, volgers, clicks… Meten is weten. Daarom kijk je elke dag nieuwsgierig naar jouw social media statistieken:

  • Zijn er nieuwe volgers bij gekomen?
  • Hoeveel likes en comments krijgen mijn posts?
  • Hoeveel mensen heb ik bereikt?

Betrap je jezelf erop hoeveel belang je hecht aan deze cijfers? Ze tonen natuurlijk welk resultaat je hebt behaald met jouw social media posts of advertenties. Ze zeggen iets over de connectie met jouw volgers. Maar klopt dat wel?

 

Een nieuwe klant is de ultieme statistiek om betrokkenheid te meten.

Staar je niet blind op nietszeggende statistieken. Jij wil social media inzetten voor jouw business of jouw merk. Populariteit is niet belangrijk, klanten zijn dat wel. Op jouw account moet jouw ideale klant centraal staan: alles staat en valt bij de connectie met jouw volgers.

Als je geen klanten haalt uit jouw social media kanalen is de kans groot dat jouw volgers je niet kennen.

Jouw doel is niet om likes te verzamelen of te groeien in aantal volgers. Jouw doel is om een connectie te creëren met mensen die geholpen kunnen worden door jouw aanbod.

Verplaats jezelf in de schoenen van jouw ideale klant en creëer alleen maar content die hij/zij wil zien. Ga in gesprek. Stel vragen. Beantwoord ze. Creëer vertrouwen. Mensen kopen jou, niet jouw product of dienst.

 

Een succesvolle social media strategie is een afweging van middelen en doelstellingen.

Stel dat je een spiegelei wil bakken. Dan heb je een ei nodig, wat boter, een pannetje en tijd om het klaar te maken. Je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden, want hoe bak je een ei? Hopelijk is het uiteindelijke eitje helemaal zoals je het verwacht had: sunny side up. Smakelijk!

Een social media strategie werkt eigenlijk net hetzelfde. Je creëert posts, plaatst advertenties en je gaat met jouw volgers in gesprek. Dat zijn jouw middelen en vaardigheden. Je doet dat met een bepaald doel, bijvoorbeeld naamsbekendheid of betere conversies. Soms behaal je dat doel, soms ook niet.

Geef jouw strategie richting door de juiste statistieken te bekijken. Zo kan je jouw strategie bijsturen wanneer dat nodig is.

Wanneer jouw ei een omelet wordt in plaats van een spiegelei, kijk je naar de oorzaak. Wat heb je gedaan? Wat kan beter? Hoe kan je volgende keer toch een spiegelei op tafel toveren? Meet dus ook op social media niet alleen het aantal volgers, het bereik van jouw posts of de betrokkenheid van jouw doelgroep.

Meet vooral wat ertegenover staat: jouw inspanningen, het aantal posts, welke content je plaatst, jouw advertentiebudget en hoe vaak je zelf in gesprek gaat.

Social media statistieken op laptop, bureau, social media plan, betrokkenheid, bereik en aantal volgers meten

 

Betrokkenheid genereren? Een echte connectie kan je niet automatiseren.

Als je de tijd niet neemt om een connectie op te bouwen met jouw doelgroep, maakt het niet uit hoeveel volgers je hebt. Mensen kopen alleen bij jou als ze je vertrouwen.

Zet daarom jouw merkidentiteit centraal in jouw posts en in jouw gesprekken. Als je niet weet hoe je daar best aan begint, vind je in dit e-book heel wat tips om jouw content een boost te geven. Verhoog de waarde van jouw content en maak van interactie een doelstelling:

  • Welke content ga je deze maand posten?
  • Hoe ga je waarde creëren?
  • Hoeveel comments ga je deze maand posten bij andere profielen?

Maak een social media plan met waardevolle content en neem jouw inspanningen mee in jouw analyses. Statistieken bepalen jouw succes niet, dat doe je zelf!

 

Hulp nodig?

Doelstellingen creëren is gemakkelijk. Jouw doel bereiken? Niet zo eenvoudig. In de Social Media Toolbox vind je alles wat je nodig hebt om jouw content te plannen en de juiste statistieken te meten. 

Handtekening van social media expert Anke Bongaerts: succes, Anke